Home » My Blog » Graffiti storende kunst?

Graffiti storende kunst?

Beren treinIedereen kent de volgespoten treinen of de wat afgelegen plekken waar men van veraf kan zien dat de muren vol graffiti zitten. Voor veel mensen is het een gruwel. Voor met name de jongeren is het een vorm van moderne kunst. Feit is dat mensen nogal wat toeren uithalen om hun idee in verf ergens achter te laten. Vaak genoeg laten ze in hun werk ook hun logo achter, waardoor ze voor de kenners direct herkenbaar zijn.
Probleem is hierbij dat degeen die de schilderijen ontvangt daar niet altijd blij mee is, want het kost nogal wat geld om alles weer te verwijderen. Al tientallen jaren vraagt men zich af of het niet tegen gehouden kan worden. Waarom eigenlijk?
De graffiti bracht ons kunstenaars als Keith Haring, de New Yorkse graffiti kunstenaar, die niet alleen wereldberoemd is geworden maar de kunst een geheel eigen, nieuwe impuls heeft gegeven.

Kids en kansen
Geef kids de kans zich te uiten. Op heel wat plekken heeft men die visie opgepakt door muren en plekken te bestemmen waar men zich via graffiti kan en mag uiten. Een heel mooi voorbeeld vind je in Berlijn, waar men graffiti artiesten uit de hele wereld heeft uitgenodigd om op het laatste stuk Muur, overblijfsel van het IJzeren Gordijn, hun visie te plaatsen. Een lange rij aan heel diverse graffiti kunstwerken is sindsdien in Berlijn te zien. Helaas weten velen niet dat dit deel van de Muur er nog is, in het oostelijk deel van de stad, en dat het gebruikt is als decor voor soms prachtige, soms ondoorgrondelijke, maar vooral uitdagende kunst. Zeker een bezoek waard bij een verblijf in Berlijn.