Home » My Blog » Kunstenaar zijn

Kunstenaar zijn

Je hebt talent. Je gaat naar de kunstacademie. Je slaagt niet alleen, maar er wordt met respect en enthousiasme over jouw werk gesproken. Je ziet de toekomst zonnig in. Je kunt aan een betaalbaar atelier komen en vanaf nu gaat het om het echie. Samen met een paar vrienden organiseer je na een paar maanden jouw eerste expositie. Vrienden, familie en bekenden worden uitgenodigd en de opening is een hele happening.
Helaas loopt het niet echt storm en blijft de verkoop achter bij wat je hoopte en zeker bij jouw dromen. Maar ach, je komt net kijken en je hebt voldoende besef om te begrijpen dat je niet binnen een half jaar een BN-er wordt binnen de kunstwereld. Maar de eerste twijfel is gezaaid.
Want de kosten van het atelier, het materiaal en niet te vergeten van het leven blijven doorgaan. En zoals altijd geldt dat als de kosten hoger uitvallen dan de inkomsten en zeker als dat blijft voortduren dat dat een afglijdende schaal is, waarin je niet terecht wilt komen.

Uitzendbureau
Dus ga je naar het uitzendbureau op zoek naar part time werk, zodat je in ieder geval de kosten kunt dekken. Uiteraard geef je de moed niet op, want je hebt toekomst. Dat wisten ze zeker en er zijn er genoeg die dat nog steeds zeker weten. Daarnaast geldt dat jouw partner van jouw talent overtuigd is en bereid is de ruimte en tijd te gunnen om die bekendheid die nodig is op te bouwen.
Dankzij een baantje kun je de kosten op nul brengen en werk je, ook in het weekend, om de weg vooruit in te kunnen slaan. Korte tijd later word je gevraagd voor een expositie. De kosten vallen reuze mee, dus waarom niet. Ook hier is de trend zichtbaar. Te weinig bezoekers en met name te weinig kopers om vooruit te kunnen.

Kunst kansen?
In Nederland valt het bepaalt niet mee om als beeldend kunstenaar overeind te blijven. Om het talent dat je hebt ook daadwerkelijk in te kunnen zetten om voldoende inkomen te verwerven om daarvan te kunnen leven. Via een galerie kun je misschien wel een paar stukken kwijt of door deel te nemen aan exposities, maar als geheel is het niet of net voldoende om de kosten te dekken. Het is nogal frusterend om te moeten ontdekken dat je tijd nodig hebt om “ontdekt” te worden en om uit de greep van de armoede te komen. Beeldend kunstenaar zijn in Nederland betekent zowat altijd een baantje erbij moeten nemen of en dat is eveneens een moeilijke weg via de gemeente proberen een uitkering ingevolge de WWB (bijstand) te krijgen. Een bijstandsuitkering gericht op beeldend kunstenaars is er eigenlijk niet meer.