Home » My Blog » De Nederlandse film

De Nederlandse film

foto Fons RademakersHeel lang waren Nederlandse films saai, voorspelbaar en vooral traag. Uitzonderingen als Fons Rademakers daargelaten gold dit over de hele linie. De eerste verandering hierin brachten de films van Jos Stelling. Elckerlyc, Marieke van Nimwegen waren films die van het doek af spatten. Zeker in de zeventiger jaren van de vorige eeuw. Spannend, mooie opnames, teksten die hout sneden en met name ook snel. Daarna kwamen films als Turks Fruit en Blue Movie, die records braken.

Vanaf dat moment had de Nederlandse films zich gesetteld. Zij het dat je wist dat er minimaal een scene in voor kwam waar iemand op het toilet zit of met de broek omlaag rondloopt en dat er nogal wat naakt in voor kwam.
Maas en anderen hebben met hun films hier een einde aan gemaakt. Niet dat zij preutse films maken, maar men heeft die verplichte wc-scenes en zo los gelaten. Hedendaagse Nederlandse films zijn niet meer te onderscheiden in kwaliteit, ook wat betreft de scripts, van Amerikaanse films. Nederlandse cineasten en acteurs zien we terug in Hollywood producties. Er is dus duidelijk iets veranderd in dit segment van de beeldende kunst. Men is volwassen geworden en durft de uitdaging aan. Dat beloofd wat voor de toekomst.